КАЗУС НА СЕДМИЦАТА

Отношенията родител-деца не са константа. Те се развиват непрекъснато и търпят всякакви промени в зависимост както от поведението на децата, така и от подхода на родителите. Някои малки грешки в ежедневието, както и липсата на правилна комуникация са част от влошаването на отношенията между родителите и децата.

На всеки родител му е трудно да остави децата си да се оправят сами в проблемна ситуация, но понякога и това се налага, за да се даде ценен урок на развиващото се дете. Друг път е трудно родителят да замълчи и да сдържи гнева си, което отключва поредица от негативни реакции и у детето.

Причините отношенията родител-дете да се развалят са много. Понякога възрастните допускат куп грешки несъзнателно и въпреки добрите си намерения губят връзката с любимите си същества, децата.

Благодарение на съвместното ни партньорство с екипа на "Осъзнати родители", всяка седмица Вие имате възможността да коментирате, споделяте и

дискутирате преживяни ситуации, казуси, случки или неприятности, които срещате в комуникацията и общуването със своето дете.

Факт е, че на нас, възрастните, невинаги ни е до забавления и игри. Ежедневието ни е пълно със стрес и задължения. Когато седнем на земята, за да поиграем с децата, често сме изтощени, напрегнати и отегчени, особено ако се налага спешно да превключим на нови обороти след дълъг работен ден или изтощителни домакински задължения. Макар да сме готови да изпълним желанието на децата (като майката на концерта на открито), ние лесно се ядосваме, ако те не оправдаят очакванията ни или изискват прекалено много от нас.

Всяка седмица в официалната страница на Девелопия публикуваме с Вас съответния казус, а през уикенда Анита или Медея от "Осъзнати родители" споделя видео отговор на най-често задаваните въпроси през седмицата с цел полезни и практични съвети.

Помислете как Вашите деца ежедневно играят с играчките, но, например, не ги прибират, не искат да си играят с тях или пък играят с тях, но интересът им върху определена вещ се задържа за кратък период от време.

Ако предстои да пътувате, все още планирате или вече сте на почивка, винаги има ситуации, моменти или отминали такива, за които се колебаете, чувствате се несигурни, не знаете как да реагирате и какво да направите.

Детската площадка е място, на което децата опознават, експериментират, правят открития както за собствените си възможностите, така и за заобикалящия ги свят. Там се радват на слънчевите лъчи, на майчините милувки и песни.

Много родители се сблъскват с проблема, свързан с детските нервни изблици и тръшкането. Повечето си мислят, че това се случва само на тях, че не се справят с възпитанието или, че детето им е по-различно от другите. 

Често ни се струва, че това, което казваме на детето, е „глас в пустиня“ и не можем да правим никакви уговорки – няма разбиране от негова страна. Но опитайте се да видите ситуацията през неговите очи. Защо детето ми не ме слуша? 

Обичайно тихото и спокойно дете започва да се държи неадекватно?Започва да настоява да му се купи всичко, което се намира в зоната на неговата видимост?
Започва да устройва циркови спектакли в случаите на отказ?

1

2

3

4

5

6

“Хайде, мамо, дай си куклата да я види това детенце за малко!” И в този момент, ако детето е на възраст под 3 години, е много вероятно рекацията му да бъде: “Не!”. Може да е съпроводена и с викане, дърпане, плачене.

Когато имате повече деца, вниманието ви се разделя помежду им.. Заражда се ревност между братя и сестри, които усещат, че не получават количеството внимание, което смятат, че заслужават.

- “Хайде да си тръгваме, всички деца отидоха да обядват вече.”- “Виж, другите деца как играят. Отиди и ти при тях.”- “Ей, целият се изцапа. Никой друг не е толкова мръсен като теб.”

7

8

9

© 2020 Developya.