• Девелопия

Всеки един родител иска най-доборо за детето си, а от там идват и страховете!

Прекалено многото информация.В интернет човек може буквално да се ‘‘одави‘‘ и да превърне детето си в опитно зайче.


Разкажете ни малко повече за себе си.

Анита: В момента изпълнявам най-важната си роля на майка на 3 малки породени деца, а иначе в професионален план се занимавам с обучения. Над 500 човека се преминали през различните проекти за подбор, обучение и оценка, в които съм участвала. Сертифицирана съм за провеждане на коучинг и психометрични тестове за личностно развитие. Водеща съм на курсовете за комуникация с деца по програмата на Адел Фабер и Илейн Мазлиш.


Медея: Преди всичко съм майка на една прекрасна 2 годишна дама. В професионален план – имам дългогодишен опит в упраелението на хора и проекти. Отговарям за инструментите (технически, организационни, комуникационни) и инфраструктурата, които се използват в разработката на софтуер. Част от времето ми минава в четене на клиентски изисквания, събиране на информация за възможните подходи при решаване на определен проблем, търсене на плюсове и минуси при предлагане на определено решение и аргументация на мнението пред всички засегнати страни.


Свободното ми време е посветено на чете на книги, на всякаква тематика и именно те ме доведоха тук.


Анита: С Медея ме срещна нуждата някой да направи сайта на ‘‘Осъзнати родители“. Оказа се, че и двете сме последователки на философията на Д-р Хайм Гинът за ефективната и осъзната комуникация с децата.

Как протича едно Ваше ежедневие в офиса и работната Ви среда? А вкъщи?

Анита: Работната ми среда е буквално навсякъде и във всяка една минута. Щом децата ми нямат нужда от мен гледам да придвижа някоя задача или идея. Често ме питат как успявам с 3 деца и отговорът ми е – с желание, добро планиране и организация.


Медея: Динамично. И в личен и професионален.


Как научихте за “Девелопия” и защо приехте поканата за съвместно партньорство и участие в проекта?


Анита: Те се свързаха с нас. Обичам действащи хора, които имат ясни цели, мотивирани са и с действията си дават полза и развиват средата около тях.
Според Вас кои са най-честите притеснения на родителите - страх от възможността да бъдеш родител или самото отглеждане и развитие на децата?

Анита: Работата ми с родителите до момента ми показва следното нещо - различни родители, различни деца, различни притеснения. Не мога да отговоря еднозначно. За себе си мога да кажа, че най-много се притеснявам, когато виждам, че детето ми има нужда от помощ и аз не знам как да му помогна.


Медея: Всеки един родител иска най-доброто за детето си, а от там идват и страховете. Както каза Анита – прекалено индивидуално е при всеки.


Кои са най-често срещаните предизвикателства, пред които се изправят младите родители през първите години от развитието на децата си?

Анита: Прекалено многото информация.В интернет човек може буквално да се ‘‘одави‘‘ и да превърне детето си в опитно зайче. Например: едни ти казват - спи с детето си на едно легло, други пък го отричат напълно; нищо няма да му стане на бебето, ако плаче няколко минути, казват специалисти, други твърдят, че така се нанасят емоционални травми за цял живот.


Отделяме часове да четем форуми и книги за родители, както и да слушаме съвети, вместо да се научим да наблюдаваме децата си, да разчитаме техните знаци и какво ни говорят те, да се научим да чуваме интуицията си и да сме по-осъзнати и уверени в себе си.


Медея: Напълно съгласна съм с Анита. Прекалено много информация и съвети от къде ли не – родители, приятели, та дори и реклами.

Кои са най-важните знаци и сигнали, които родителите не бива да пропускат, когато предприемат стъпката да имат дете? А повече от едно дете?


Анита: Може би да си отговорят на въпроса ‘‘Защо го искат това дете?‘‘ Целта им е да задоволят свои вътрешни потребности и неосъществени мечти или…..? Този въпрос за мен е част от това да си ’’Осъзнат родител.


Медея: „Наистина ли искат да имат дете?“ – за мен това е най-важният въпрос на който трябва да отговори всеки. Натискът от обществото, че „трябва“ да имаш дете е прекалено голям. Ако пък имаш едно се започва: „хайде второ“ и т.н.


Ако не бяхте част от “Осъзнати родители” по какъв път щяхте да поемете? Как щеше да се развие Вашият личен и професионален път”?

Анита: Това да бъда осъзнат родител е моя цел и всеки един път ме води към целта ми. Понякога ми е нужно време, за да разбера какво точно ми е дала дадена ситуация.


Медея: Не си представям друга посока. Рано или късно щях да съм точно тук, където съм.

Коя мечта от своето детство не успяхте да осъществите и защо? Вярвате ли,че именно сега като родители бихте могли да я сбъднете?

Анита: Да тренирам бойни изкуства. Мисля, че родителите ми не са успели да усетят колко голям интерес имах към тази тема. Това, което правя сега, е да наблюдавам децата си и техните интереси и да им давам пространство, в което да ги проявяват. Виждам как всяко едно има своя посока и с баща им се стремим да ги развиваме в нея.


Медея: Да стана психолог. Мисля, че точно сега с „Осъзнати родители“ я реализирам.


Имайки предвид всичките си роли – на майка и професионалист – какъв съвет ще дадете на родителите на малки деца, кои са най-важните и практични неща, които трябва да знаят?

Анита: Научете се да разбирате какво стои наистина зад реакциите и думите на децата си? Техният език е като код и нашата цел е да го разкодираме. Например синът ми имаше период, в който казваше: ‘‘Баба е лоша!“. Всъщност зад тези думи седеше следното нещо – „Аз съм тъжен и разочарован, че тя сега си тръгва. Аз искам да играя още с нея.“


Медея: Наблюдавайте и следвайте децата си. Те ще ви научат на толкова много неща и ще ви покажат от какво имат нужда. Просто трябва да се научим да „говорим на техния език“.

© 2020 Developya.